11/15/15

Ciasto marchewkowe

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 300 g drobnego cukru trzcinowego
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 250 g startej marchewki
  • 60 g posiekanych orzechów
  • 80 g drobno pokrojonego świeżego ananasa
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 100 g mąki
  • po 1,5 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
POLEWA
  • 500 g cukru pudru
  • 200 g kremowego serka
  • 50 g masła
  • do dekoracji: migdały

PRZYGOTOWANIE

  • Jajka ocieplić w temp. pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości. Dodać drobny cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
  • Do powstałej masy dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
  • Do osobnej miski przesiać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Dodać sól i wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
  • Ciasto wyłożyć do małej formy (około 20 cm x 20 cm lub okrągłej o średnicy 25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę.
  • Dobrze wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód posmarować 1/3 ilości polewy. Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować resztę polewy. Można udekorować połówkami orzechów.
POLEWA
  • Ubić serek razem z masłem. Dodawać cukier puder, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi partiami. Wstawić do lodówki i poczekać aż stężeje